Kasulikku

Kasulikku

Kuidas säilitada suve maitsed: hoidistamisnipid ja vahendid Magaziinilt

Suvi on parim aeg, et nautida värskeid marju, puuvilju ja köögivilju otse aiast. Kuidas säilitada suvised maitsed talvekuudeks? Hoidistamine on suurepärane viis, et säilitada oma aia saak ning nautida koduseid hoidiseid ka siis, kui õues on külm ja midagi värsket enam käepärast ei ole. Selles blogipostituses jagame erinevaid hoidistamisvõtteid Magaziini parimatelt hoidistajatelt ja tutvustame kaupluses saadaolevaid kvaliteetseid tarbeid, mis muudavad hoidistamise lihtsaks ja nauditavaks protsessiks. Astu koos meiega hoidistamise maailma ja avasta, kuidas säilitada suve maitsed aastaringselt.

Hoidistamise eelised

Hoidistamine pole mitte ainult praktiline viis aiasaaduste säilitamiseks, vaid ka tore ja rahuldust pakkuv tegevus. Kodused hoidised on sageli tervislikumad ja maitsvamad kui poest ostetud tooted, sest tead täpselt, mida ja kui palju oled kasutanud. Mainimist väärib ka tõsiasi, et ise tehtud hoidised on alati parima maitsega. Lisaks annab hoidistamine võimaluse olla loominguline ja katsetada erinevate maitsekombinatsioonidega.

Hoidiste valmistamise põhitõed on alati olnud ikka ühesugused: puhtus, maksimaalne hoidistatava aiasaaduse väärtuse säilitamine ja säilitustingimused pole samuti vähemtähtsad. Praegu on hoidistamine tunduvalt lihtsam kui vanasti, sest hoidiseid on märkimisväärselt lihtsam õhukindlalt sulgeda. See aitab tagada hoidiste hea säilivuse. Tänu sellele võime hoidistamisel teha olulisi lihtsustusi võrreldes vanaemade ja vanavanaemade õpetustega varasemast ajast, kuid endiselt on olemas vahendid ka nendele, kes soovivad ise kaanetajaga purke sulgeda. Näiteks igal aastal hoidistamise hooajal on väga populaarsed endiselt ka CKO purgid, kaaned ja kaanetajad. Igaühele leidub meelepärane viis ja vahend.

Hoidistamisprotsess

Hoidiste valmistamiseks on igaühel kindlasti oma väljakujunenud retseptid ja töövõtted ning samuti leiab neid igast interneti nurgast, kui on soovi otsida. Julgemad võivad ja soovivad tõenäoliselt katsetada ka erinevate maitsekombinatsioonidega. Kas oled näiteks proovinud rabarberile lisada porgandit? Või õunamoosile punaseid sõstraid? Ole julge katsetama erinevaid maitsekombinatsioone ka siis, kui need esmapilgul veidi ehmatavad tunduvad. Näiteks vürtsid ja ürdid sobivad erinevatesse hoidistesse imeliselt.

Nõuanded ja nipid hoidiste valmistamiseks

1 .Kasuta kvaliteetseid koostisosi: Värsked ja küpsed viljad annavad hoidistele parima maitse ja tekstuuri.

2. Puhtus: Pese kasutatavad viljad veega puhtaks. Purgid ja kaaned pese nõudepesuvahendiga ja loputa korralikult. Kindlasti on oluline purgid ja kaaned pärast pesemist hoolikalt kuivaks nõrutada. Kõige lihtsam viis pudelite ja purkide ettevalmistamiseks on pesta neid hoopis nõudepesumasinas. Nii on need kohe kasutamiseks valmis. Purkide steriliseerimiseks võib kasutada ka praeahju. Kaantele aga piisab, kui kasta need korraks keevasse vette. Kindlasti ei tohi kaasi kuumas vees keeta, sest kaane sees olev silikooni kiht muutub pehmeks ja siis on oht kaas üle keerata.

2. Hoidistamistingimused: Hoidiste säilitamisel on väga suur roll ka hoidistamistingimustel. Kui sul on jahe kelder, siis ei olegi hoidiseid tarvis liigselt kuumutada. Kui kelder on aga pigem soe, siis on korrektne kuumutamine väga olulise tähtsusega.

3. Pista suvi purki keemise temperatuuril: Täida soojad hoidise purgid maksimaalselt servani, et õhuruumi jääks võimalikult vähe ja sulge kohe. Kindlasti ei tohi hoidist panna külma purki, sest siis on oht, et purki lööb mõra sisse. Keera purk tagurpidi, kaanele seisma ja jäta jahtuma. Tagurpidi ei soovitata keerata purki, kus sees on hoidis, mis kaane ära määrib. Seda seetõttu, et kaanele kleepunud moos võib kergemini hallitama minna. Jahtunud hoidis keera õiget pidi ja kontrolli, kas kaaned on hermeetiliselt suletud. Kui mõne kaane vahelt on õhk sisse lipsanud, kuuled seda kohe häälest. Need hoidised vii külmkappi ja tarvita lähiajal ära või vaheta kaas uue vastu ja sule korrektselt. Kindlalt suletud hoidised vii keldrisse hoiule ja naudi suve maitseid terve aasta vältel.

4. Kontrolli kaasi: Kaasi tasub alati varuks hoida rohkem kui vaja. Seda seetõttu, et mõnikord võib kaanel sees olla mõlk või roostetäpikene ja selliseid kaasi ei ole soovitatav hoidiste säilitamisel kasutada.

    5. Kõvasse koorde torgi augud: Kui soovid hoidistamiseks kasutada näiteks tikreid või ploome, millel on kõva koor, siis torka nendesse tikuga augud sisse. Nii eraldub keetmisel mahl paremini ja siirupit tekib rohkem. Samuti võid toimida ka tomatitega, mida soovid tervelt hoidistada. Pisikesed augukesed koores tagavad selle, et tulikuuma marinaadi pistetud tomati koor ei löö kohe lõhki.

    6. Kurgid vala üle keeva veega: Hapukurgid säilitavad rohelise värvi, kui valad need enne purki ladumist üle keeva veega.

    7. Saumikser on imeline leiutis: Kui armastad näiteks tomatimahla, siis saumiksriga saab selle valmistada tunduvalt lihtsamini. Lihtsalt mikserda tomatid üle, kurna kergelt läbi sõela ja mahl ongi valmis.

    8. Katseta julgelt: Lisa oma hoidistele julgelt vürtse, ürte ja sobita kokku erinevaid tooraineid, et luua unikaalseid maitseid.

      Hoidistamiseks vajalikud vahendid

      Magaziinis on lai valik tarvikuid, mis aitavad kaasa edukatele hoidistamisprojektidele ka siis, kui oled alles algaja hoidistaja. Siin on valik põhitooteid, mis hoidistamise protsessil abiks on ning on klientide poolt aastate jooksul hästi omaks võetud.

      1. Purgid ja kaaned: Magaziinist leiad parima valiku erinevas suuruses ja kujunduses hoidistamispurke, mis sobivad nii mooside, kompottide kui ka hapukurkide valmistamiseks. Purke on meil saadaval erinevas suuruses alates 30 ml kuni 4 l. Piiranguid tegelikult ei ole, sest meil on olemas ka suuri purke, mis sobivad näiteks koduveini valmistamiseks. Kauplustest leiad laia valiku purke hinnaga alates 0.24 eurot.

        2. Kvaliteetsed kaaned tagavad aga õhukindla sulgemise ja pikema säilivusaja. Lisaks purkidele leiad meie kauplustest ka laia valiku purgikaasi, et saaksid kõik hoidised õhukindlalt sulgeda. Purgikaante hinnad alates 0.07 eurot/tk.

        3. Purk värskete hapukurkide jaoks: Tegelikult ei ole ju piiranguid, milleks purki kasutada, kuid purk kaane ja tangidega on läbi aegade olnud populaarseim just värskete hapukurkide hooajal. Ilmselt seepärast, et oma laia ava tõttu on kurke purki mugav pista ja tangidega on neid pärast sealt lihtne kätte saada.

            4. Purgitõstja ja purgikaane avaja: Purgitõstja on hea abiline, et kuumi purke tõstes end ära ei kõrvetaks ja purgikaane avaja aitab avada kõik kindlalt suletud kaaned. Lisaks on saadaval ka multifunktsionaalne avaja, millega saab avada nii keeratavaid kaasi, plastpudeli korke, metallpurgi kaasi kui ka konservikarpe.

            5. Pudelid ja korgid: Selleks, et kõik mahlad saaksid hoidistatud, on meil väga lai pudelite sortiment alates 60 ml kuni 1 l. Lisaks erinevale kujule on neid saadaval ka erineva värviga, et igaüks leiaks endale meelepärase. Pudelite hinnad kauplustes algavad 0.22 eurot/tk.

            6. Pudelite sulgemiseks leiad nii keeratavaid kui pressitavaid pudelikorke hinnaga alates 0.08 eurot/tk.

            7. Pudelihari: Pudelite puhastamiseks ja pesemiseks kulub alati ära pudelihari. Neid on meil samuti valikus mitmeid erinevaid, et leiaksid endale käepäraseima.

            8. Mahlateo stardikomplekt: Kui armastad teha koduseid mahlasid, siis stardikomplekt on selleks ideaalne abiline. Komplektis on olemas kahes erinevas suuruses mahla säilituskotid, karbid, lehter ning koti hoidik. Kui kogu komplekti ei soovi, siis on kõiki tooteid võimalik osta ka eraldi.

            9. Marjakorjaja: Traditsiooniline abivahend marjade korjamiseks, mis muudab töö kiireks ja lihtsaks. Aseta marjakorjaja piid marjade taha ja tõmba ettevaatlikult enda poole. Kui marjakorjaja on täis saanud, siis tühjenda see ettevaatlikult ja jätka korjamist. Magaziini kauplustest leiad erineva valiku marjakorjajaid ka lastele, et ka nendel töö lõbusamalt läheks.

            10. Marjapuhastamise sõel: Kui marjad korjajaga korjatud, siis on vaja need tõenäoliselt ka lehtedest ja muust kaasatulnud prahist puhastada. Võid seda teha käsitsi, kuid see on aeganõudev ja käsi määriv protsess. Marjapuhastamise sõel aitab selle tüütu töö ära teha vähemalt poole kiiremini.

            11. Kirsikivi eemaldaja: Kirsikivide eemaldaja on nutikas abiline muidu tüütu töö jaoks. Seade aitab eemaldada kirsside või murelite kivid kiirelt ja puhtalt.  

            12. Õunakoorija:  Õunte koorimine pole kunagi varem olnud nii lihtne kui nüüd. Koori ja viiluta samaaegselt. Koorija sobib ka kõikide teiste viljade viilutamiseks ja koorimiseks.

            13. Mahlapressid ja puuviljapurustajad: Kui plaanis on suurem mahlategu, siis vajad kindlasti ka head mahlapressi või puuviljapurustajat. Ka nende valik on meil rikkalik ja abiks igale hoidistajale. Lisaks on saadaval ka kangast kotid, mida koos mahlapressiga kasutada.

            14. Mahlaaurutaja: Traditsioonilised mahlaaurutajad pole kuhugi kadunud ja on abiks ka tänapäeval. Lisaks on saadaval vooliku ja klambri komplektid, millega juba kulunud vooliku lihtsasti asendada saab.

            15. Sildid hoidistele: Kui hoidised on purki saanud, siis oleks vaja need kuidagi ka ära märgistada, et ikka teaksid, mis purgis on. Selleks on saadaval erinevaid hoidiste silte, mida purkidele ja pudelitele kleepida saad.

            Magaziini lai valik hoidistamistarbeid aitab muuta protsessi lihtsaks ja nauditavaks. Alustades värsketest koostisosadest ja õigetest tarvikutest, saad hõlpsalt valmistada erinevaid hoidiseid, millega peret ja lähedasi talvekuudel kostitada. Pista suvi julgelt purki ja naudi suviseid maitseid ka südatalvel. Külasta meie kaupluseid üle Eesti ja leia vajalikud vahendid suvemaitsete säilitamiseks.

            Liitu meie uudiskirjaga kui soovid saada kiirelt ja mugavalt parimaid pakkumisi!