Kasulikku

Kasulikku

Maitsvad kaneelisaiad kahel viisil

Sügise kõige magusam lõhn on kahtlemata värskelt küpsetatud kaneelisai.
Seekord toome koostöös Marleeniga (@marleenitoidumaailm) Sinuni ühe tainaga kaks eri viisi, kuidas kaneelisaiu valmistada. Esimesed küpseme klassikaliselt ahjuvormis, teised aga veidi erilisemalt muffinivormis. Nii saad ühest taignast kaks erinevat ja isuäratavat maiust – ideaalne nii perele kui külaliste üllatamiseks.

Koostisosad:
Pärmitainas

  • 60 g pärmi (pressitud)
  • 140 g võid
  • 1 tl soola
  • 8 spl suhkrut
  • 500 ml sooja piima
  • 1 kg nisujahu

Täidiseks

  • 300 g toasooja võid
  • 22 g kaneeli
  • 5 spl suhkurt

Toorjuustukreem

  • 200 g toorjuustu
  • 3 spl tuhksuhkrut
  • 1 laimi koor


Valmistamine:

Alusta pärmitaina valmistamisest. Kui tainas on valmis sõtkutud, tõsta see kergitamiseks sobivasse kaussi. Hea valik on kaanega kergituskauss, sest nii kerkib tainas ühtlasemalt ja kiiremini.

Sulge kauss kaanega ja jäta tainas toatemperatuurile kerkima. Kui väikesest tainapallist on saanud terve kausitäis, on aeg hakata saiakesi vormima.

Kuna valmistame kaneelisaiu kahel erineval viisil, jaga tainas ja täidis kaheks. Esimesed saiad küpsetame klassikaliselt ahjuvormis, teised aga muffinivormis – mõlemad vormid on saadaval Magaziinis.

Variant 1: klassikalised kaneelisaiad ahjuvormis

  1. Vaali pool taignast ristkülikuks.
  2. Määri peale täidis ning rulli tainas tihedalt kokku.
  3. Lõika rull umbes 2 cm paksusteks viiludeks ja aseta need küpsetusvormi üksteise kõrvale.
  4. Lase saiadel vormis veel 10 minutit kerkida.
  5. Määri pealt munaga ja küpseta 180 °C juures umbes 13 minutit, kuni saiad on kuldsed.
  6. Lase 15 minutit jahtuda, seejärel määri peale toorjuustukreem ja riivi peale värsket laimikoort.

Variant 2: punutud kaneelisaiad muffinivormis

  1. Rulli teine pool taignast ristkülikuks.
  2. Määri 2/3 peale täidis, jättes 1/3 täidiseta.
  3. Nüüd tõsta tainas kokku, nii et jääb kolm kihti tainast. Esimesena tõstad selle poole keskele, kus täidist peal ei olnud ja seejärel omakord teine pool, kus täidis on.
  4. Lõika umbes 3 cm laiusteks ribadeks. Iga riba lõika veel kolmeks osaks, jättes ülemise otsa lahti lõikamata.
  5. Punu ribad nagu patsi ja rulli kokku väikseks pätsikeseks.
  6. Aseta iga punutud sai eraldi muffinivormi pesasse.
  7. Lase 10 minutit kerkida ja küpseta 180 °C juures 13 minutit.
  8. Serveeri soojalt, ülepuistatuna tuhksuhkruga.

Nii saad ühest tainast kaks erinevat, aga võrdselt maitsvat kaneelisaiavarianti – pehmed klassikalised rullid ja erilisemad punutised muffinivormis.

Kõik vajaliku küpsetamiseks leiad ikka Magaziinist!

Liitu meie uudiskirjaga kui soovid saada kiirelt ja mugavalt parimaid pakkumisi!